Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Τι Μπορούμε Να Κάνουμε Για Τα Αδέσποτα

Τι Μπορούμε Να Κάνουμε Για Τα Αδέσποτα

Χρειάζεται όλοι μας να συμβάλουμε με όποιες δυνάμεις έχουμε στον αγώνα υπέρ των αδέσποτων. Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε ένα πολιτισμένο κράτος κι η ανάγκη μας είναι να βελτιωνόμαστε.
Ένας καλύτερος κόσμος για τα αδέσποτα σημαίνει καλύτερο κόσμο και για εμάς, με περισσότερο σεβασμό στην κάθε μορφή ζωής και στο περιβάλλον, που σήμερα παραπαίει. Παράλληλα σημαίνει προσφορά και καλλιέργεια θετικών ιδιοτήτων όπως ο αλτρουϊσμός, μαζί με περισσότερη κατανόηση, ανθρωπιά, ανοχή και γενναιοδωρία. Ας σκεφτούμε μόνο ότι φερόμαστε όπως θέλουμε να μας φέρονται κι ας μην κάνουμε σε οποιοδήποτε ζωντανό ον πράγματα που δεν θέλουμε να μας κάνουν. Η επιθετικότητα και η βία ποτέ δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τις δυσκολίες συμβίωσης.

Χρειάζεται να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους γύρω μας ότι το πρόβλημα είναι όλων και όχι μερικών «γραφικών» ατόμων που αποτελούν εξαίρεση στους φυσιολογικούς.
Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε κάποτε ότι: «Το μεγαλείο ενός έθνους και της ηθικής του προόδου μπορεί να κριθεί από τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ζώα.» Αυτό μιλάει από μόνο του.
Ο Σάμουελ Τζόνσον έγραψε: «Το αληθινό μέτρο του ανθρώπου είναι πως συμπεριφέρεται απέναντι σε κάποιον που δεν μπορεί να τον ωφελήσει σε τίποτα.». Κι όμως κάθε καλό που κάνουμε, ομορφαίνει τον κόσμο γύρω μας και γυρίζει πίσω σε μας με κάποιο τρόπο. Επιπλέον, όσοι συναναστρέφονται με τα ζώα, βιώνουν γνήσια συναισθήματα αγάπης, χαράς, παιδικότητας κι ευγνωμοσύνης που έχουν παραμεληθεί στην καθημερινότητά μας.
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είχε πει: «Όπου κι αν γίνεται αδικία, αποτελεί απειλή για την απανταχού δικαιοσύνη.». Επειδή, απλά κάθε αδικία, μπορεί μόνο να εξαπλώσει κι άλλη αδικία και θύμα της στο τέλος θα γίνουμε εμείς οι ίδιοι.
Ο Σίγκμουντ Φρόυντ έγραψε: «Στην πορεία της εξέλιξής του προς τον πολιτισμό ο άνθρωπος απέκτησε μια κυρίαρχη θέση πάνω στα πλάσματα που ζουν γύρω του στο ζωϊκό βασίλειο. Χωρίς να είναι ικανοποιημένος από την κυριαρχία του αυτή, ωστόσο, άρχισε να βάζει ένα κενό μεταξύ της φύσης του και τη φύση των ζώων. Αρνήθηκε την κτήση μιας αιτίας προς αυτά και στον εαυτό του έθεσε ως σύμβολο μια αθάνατη ψυχή, και αξίωσε μια θεϊκή πτώση η οποία του επέτρεψε να καταστρέψει το δεσμό της κοινωνίας μεταξύ αυτού και του ζωικού βασιλείου.». Είμαστε μέρος μιας φυσικής αλυσίδας κι όσο το ξεχνάμε, τόσο καταστρέφουμε και τη φυσική αλυσίδα και εμάς.

Είναι απαραίτητο να μην κλείνουμε τα μάτια μας, αλλά να αντιδρούμε με πράξεις: προφορική ενημέρωση ή με φυλλάδια συλλόγων για ευαισθητοποίηση στους γύρω μας (γειτονιά, οικογένεια, φίλοι, εργασία, MME), συμμετοχή έστω και περιστασιακά στα φιλοζωικά σωματεία στα πλαίσια των δυνατοτήτων του καθενός, καταγγελία στην αστυνομία για τις δηλητηριάσεις και την εγκατάλειψη ζώων, συστάσεις σε αυτούς που τα κακοποιούν με οποιοδήποτε τρόπο (σωματική κακομεταχείριση, τροχαίο, έλλειψη τροφής ή καταφυγίου, κ.λπ.).

Όλοι μας χρειάζεται να καταλάβουμε ότι και τα ζώα έχουν συναισθήματα και ψυχή – πιθανά διαφορετικά από τη δική μας αντίληψη, αλλά εξίσου αξιοσέβαστα και γνήσια. Εφόσον έχουμε το προνόμιο να είμαστε νοήμονα όντα, έχουμε την ευθύνη της ορθολογικής διαχείρισης και συμπεριφοράς προς τα δώρα της φύσης.

Μπορούμε να κινητοποιηθούμε με πολλούς τρόπους:
 να υιοθετήσουμε κάποιο αδέσποτο (σκύλο ή γάτα) ανάλογα με τις δυνατότητές μας ή να προσπαθήσουμε να του βρούμε κατάλληλο σπίτι.
 να αναλάβουμε να πάμε για στείρωση και πιθανή περίθαλψη ένα αδέσποτο.
 να ταΐζουμε ή να δίνουμε νερό στα αδέσποτα της περιοχής μας.
 να αφήνουμε τα αδέσποτα ήσυχα στο λίγο χώρο που έχουν ανάγκη για να φάνε και να ξεκουραστούν.
 να ενισχύσουμε τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία, είτε με εθελοντική προσφορά εργασίας (για την περίθαλψη, φιλοξενία, μεταφορά, αναδοχή των αδέσποτων, κ.ά), είτε έστω και με ελάχιστα χρήματα σε κάθε ευκαιρία (συνδρομή, bazaar, αναδοχή, έξοδα τροφής-κτηνιάτρου-φαρμάκων-πανσιόν, κλπ.), είτε με δωρεές ειδών (τροφή, φάρμακα, λουριά, σπιτάκια, υφάσματα, γραφική ύλη, κ.λπ.), επειδή αγωνίζονται χωρίς σχεδόν καμία βοήθεια για την σωτηρία των αδέσποτων.

Ας δώσουμε μια ευκαιρία στα αδέσποτα να ζήσουν με αξιοπρέπεια ανάμεσά μας !

Σύλλογος Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου
Tηλ. 6973-698750, 210-6814276, 6979-640320

Δεν υπάρχουν σχόλια: